NATURFÖRSKOLAN

AUGUST

"Var glad över varje smutsig fläck på dina barn. Varje fläck är ett bevis på att du har hälsosamma ungar."

 

 

 

Kosten på August!

Här var vi personal lite sena i reaktionen, så då tog Majken saken i egen hand och försåg sig med lite majs.....

Här kommer det i höst komma information om vår kost. Näringsberäkningar och annat matnyttigt om det vi äter på August.

Vi kommer att ta hjälp av en dietist som kommer hjälpa oss att näringsberäkna det vi bl.a äter till lunch samt de riktlinjer Karlstads kommun har, som vi måste förhålla oss till.  

Ansvarig för inköp, samt allt annat som har med kost att göra är Bettan, som oxå jobbar i barngruppen som barnskötare.

Lite information om vad vi äter på August. Vi lagar maten från grunden. Vi gör egna tex. köttbullar, pannbiff/hamburgare och köttfärslimpa. Fisken är torsk och lax som serveras. Nån enstaka gång köper vi färdigpanerade fiskpinnar men försöker göra egna så ofta det går. Vi använder inte pulversåser eller pulversoppor, vi gör eget med bas av potatis och buljong. Pannkakor, plättar och våfflor görs av hemgjord smet och steks på förskolan. Vi köper svenskt kött både när det gäller färs, grytbitar, kassler, korv och bacon. 

Frukost

2-3 dagar i veckan äter vi vanlig naturell fil, flingor, musli. Det kan vara banan till eller kanel. 1-2 dagar i veckan äter vi gröt. Mannagrynsgröt, grahamsgrynsgröt eller havregrynsgröt. Vi har äppelmos eller kanel på.

En dag i veckan, på fredagar, så serverar vi o`boy, ägg och mjuk smörgås.

Smörgås, både mjuk och hård, köttpålägg, ost, grönsaker, vatten och mjölk serveras varje dag.

Förmiddagsfika

Mjuk eller hård macka med smör på. Vatten serveras på sommahalvåret, på vinterhalvåret serveras varm dryck, såsom o´boy el. varm saft. Vi ska introducera kanel och kardemumma mjölk i år.

Lunch

Under en vecka äter vi soppa, fiskrätt, köttfärsrätt, kycklingrätt el charkprodukter.

2-3 dagar i veckan serveras potatis till.

1-2 dagar i veckan serveras pasta.

1-2 dagar i veckan serveras ris.

Vi serverar grönsaker varje dag till maten. Vi varierar mellan broccoli, morötter, bönor, majs, gurka, tomat, ärtor, isbergssallad, paprika mm. Beroende på vilken maträtt som serveras.

Frukt serveras efter lunchen eller till mellanmålet varje dag.

Mellanmål

Smörgås, både mjuk och hård med köttpålägg, ost eller tubpålägg, såsom kaviar, messmör eller mjukost (praktiskt med tubpålägg eftersom vi äter ute nästan varje dag). Korv ock bröd serveras ibland då det varit soppa till lunch, även fil och musli/flingor.