Bak med Bettan
V. 3
Mira och Linneas muffins
2 ½ dl. mjöl
1 ½ tsk. Bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 dl. socker
1 ägg
1 dl. mjölk
100 g nougat
Blanda alla torra ingredienser. Vispa smör och socker tills det blir en ljus, lite fluffig smet. Knäck ägget och vispa ner det i smeten.
Rör ner mjölblandningen i smeten och rör ihop till en jämn smet. Skär nougaten i små bitar och blanda ner det i smeten.
Fyll formarna till tre fjärdedelar.
Grädda i ugnen i 12 min 200 grader.
August matbröd
50 gram jäst
0,5 liter vatten
0,5 dl olja
1 tsk salt
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
1 dl dinkelmjöl
1 dl grahamnsmjöl
Blanda i vetemjöl tills degen släpper från kanterna
Lägg jäst, salt, sirap och bakpulver i en bunke. Värm vatten och olja till 37 grader. Blanda i mjölet och rör till en smidig deg. Vi brukar byta ut grahamsmjölet och dinkelmjölet mot linfrö och solrosfrö. Man tager vad man haver!!!
Låt jäsa 30 min. baka ut till små bullar. Låt jäsa igen i 30 min
Grädda i ca. 8 min. 225 grader
V. 4
Ludvig O och Eriks kolakakor
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn deg. Rulla ut degen till långa ormar och lägg på plåten. Tryck till degen med en gaffel. Skär kakorna när dom är varma.
Grädda i 10-12 min i 175 grader
V. 6
Ludvig B och Simons chokladrutor
3 kkp fil
3 kkp socker
4 ½ kkp mjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
6 msk smält smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser. Häll i smör och fil, rör till en jämn smet.
Bred ut smeten i en långpanna. Grädda i 15-20 min i 200 grader.
Under tiden kakan är i ungen gör en glasyr
3 hg florsocker
4 msk kaffe
4 msk smält smör
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Kokos
Bred ut glasyren på den avsvalnade kakan, avsluta med att strö kokos över.