I UR OCH SKUR

AUGUST

"Var glad över varje smutsig fläck på dina barn. Varje fläck är ett bevis på att du har hälsosamma ungar."

 

 

 

Recept från Bettans Bak med barnen!!+lite annat smått och gott!

Kalljästa limpor

Kalljästa limpor

50 g vanlig jäst

7 dl kallt vatten

3 tsk salt

1 dl olja

1/2 dl psyllium frön

1/2 dl krossade linfrön

4 dl rågmjöl

vetemjöl tills degen släpper från kanten. Obs! degen ska vara ganska lös.

Blanda lite vatten och jästen i en stor bunke. Häll i resten av vattnet, oljan, salt, linfrö och psylliumfrön+ mjölet och blanda väl tills degen släpper från kanten.

Låt jäsa i minst 4 tim eller över natten (ta då bara 25 g jäst).

Dela degen i 6 bitar och gör baguetter eller i 2 bitar till 2 limpor. Lägg i långpanna, snitta på ovansidan med vass kniv,  och jäs i ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, tills limporna/baguetterna låter ihåliga när man knackar på dem. C:a 20 min för limporna och lite kortare för baguetterna.