Kalljästa limpor
50 g vanlig jäst
7 dl kallt vatten
3 tsk salt
1 dl olja
1/2 dl psyllium frön
1/2 dl krossade linfrön
4 dl rågmjöl
vetemjöl tills degen släpper från kanten. Obs! degen ska vara ganska lös.
Blanda lite vatten och jästen i en stor bunke. Häll i resten av vattnet, oljan, salt, linfrö och psylliumfrön+ mjölet och blanda väl tills degen släpper från kanten.
Låt jäsa i minst 4 tim eller över natten (ta då bara 25 g jäst).
Dela degen i 6 bitar och gör baguetter eller i 2 bitar till 2 limpor. Lägg i långpanna, snitta på ovansidan med vass kniv, och jäs i ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, tills limporna/baguetterna låter ihåliga när man knackar på dem. C:a 20 min för limporna och lite kortare för baguetterna.